Fábián Irma

 

vagyok, nyugdíjas pedagógus, a Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egyesület tagja.

 

Nagyon jól érzém magam ebben az egyesületben, mivel minden egyes tagja igazi értékmentő személy, és gazdag tapasztalatukat igyekeznek másokkal is megosztani. Tapasztalatom szerint megnőtt a kézimunkaláz, megnőtt a kézművesek, nagymamák becsülete.

 

A kézimunka örömet szolgál, nyugtat, lelket gyógyít, pozitív energiát sugároz, tehát terápia. A kézimunka igénylése és szeretete széleskörű. Kifejezi ízlésünket, egyéniségünket. A kézimunka elengedhetetlen tartozéka a kedv, idő, anyag, türelem, eszköz.

 

Igazi értékelője csak az tud lenni, az szereti, az becsüli aki legalább elméleti szinten ismeri készítésmódját és jellegzetességeit. Aki pedig el is tudja készíteni, arra új csodák várnak: az alkotás, az önkifejezés, teljes kikapcsolódás jóleső, felemelő érzése.

 

Én magamat afféle női barkácsolónak nevezném, hisz a kézimunkák valamennyi fajait mind kipróbáltam, amit tudtam át is adtam tanítványaimnak, unokáimnak.

 

Most minél visszavonultabban élek, tömbházlakóként, szűkös lakterületem lévén, olyan anyagokhoz és ötletekhez fordultam, amik nem igényelnek különösebb felszereléseket. Ezért szeretem többek közt a bogozást, mert a legfontosabb segédeszközöm a két kezem, na meg az elképzelésem, az ötlettáram.

 


Kellemes élmény számomra amikor másokat megörvendeztetek egyéni darabjaimmal, hisz mindenikben benne van a lelkem, türelmem, szeretetem.

 

Nem utolsó sorban, ha bármilyen kézimunka segít a takarékosabb életmód kialakításában, mert a felhasználható alapanyagok jóval olcsóbbak mint a kész termékek.

 

A makramé, csomózás, bogozás könnyen elsajátítható kézimunka, ezért már a kisiskolásokkal is lehet dolgozni.  Ősi, arab elnevezés a makramé.

Európába keleti utazók hozták be mint csipkefélét. Spanyol és olasz múzeumokban XVI-ik századból fennmaradt makramé-tárgyak láthatók. Az 1920-as években nálunk is tanították az iskolákban, majd azután feledésbe merült. Manapság újra népszerű lett. Egyetlen szobában is teremthetünk egy hangulatos sarkot, ahova beillik és a falra egy szép makramé kerül, amely visszalopja az emberi kéz alkotói melegségét.

 

Én nagyon szeretek bogozni. Használati és dísztárgyakat is készítek. Így: falidísz, szatyor, táska, öv, nyakék, virágtartó, üvegek bevonása stb. Munkámhoz len- és kenderspárgát használok.

 

Egy másik anyag, amelyből nagy szeretettel alkotok dísztárgyakat, illetve inkább „szobrokat” a kukoricacsuhé. Ingyen be lehet szerezni. A mai ember igényli a természetes anyagból készített tárgyakat. Így, ezért készítettem adventtel kapcsolatos tárgyakat, angyalokat, Kisjézust, Szentcsaládot, Mária karján a kisdeddel, Betlehemgömböket a karácsonyfára, stb.

 

Minden kézműves sokrétű lelményességgel, kombinálókészséggel rendelkezik. Mindezt bizonyítják a kirakodóvásárok és azok sikerei.

 

Elérhetőségem:

+40 741-665 383