Incze Katalin


Hagyomörző faluban nevelkedtem, ahol már gyerekkoromban magával ragadott a népi művészek munkája. Mindig szerettem szemlélni, hogy alakul ki az emberek keze által a kész termék.

 

Iskolás koromban szerettem meg a kézimunkát. Elemiben száröltést tanultunk – akkor még volt kézimunka óra – később pedig a felsőtagozatban hímzést, azsúrozást.

 

A hímzésre lenvászon anyagot használok. A minták egy részét gyűjtöttem, a többi pedig a régi Dolgozó Nő és Fürge ujjak című folyóiratokból került ki.

 

Az írásos kézimunka készítéséhez jó minőségű lenvászon szükséges, amelyen a minta kiadja az anyagot és egyúttal kiemeli. Már negyven éve varrom ezt a fajta kézimunkát és mindig találok régi mintát, amit még nem ismerek.

A készítése elég egyszerű, csak arra kell törekedni, hogy sűrűn legyen kivarrva, hogy úgy nézzen ki, mintha zsinor lenne ráhelyezve az anyagra.

 

A kézimunka számomra egy alkotó tevékenység, amelyen keresztül ki tudom fejezni érzéseimet, gyönyörködtetni tudom az emberket a megfelelő színek és minták alkamazásával.

 

Elérhetőségem:

+40 729-085 091