Népszerű volt a Szent György Napok Sepsiszentgyörgyön


Kettős évfordulót ünnepelt Sepsiszentgyörgy: 550 éve lett város, és a Szent György Napok is már húszéves. Az eső és hideg sem szegte a fesztiválozók kedvét, népszerűek voltak a vásárok, nagy volt a sürgés-forgás a lacikonyháknál, s a koncerteken is ezrek tomboltak.

 

(...) Az idei újítások jót tettek a városünnepnek, az Erzsébet park kimaradt a vásári forgatagból, így sokkal szellősebb maradt a belváros. A kézművessor átköltözött a Székely Nemzeti Múzeum előtti Kós Károly utcába, így a több mint 150 kiállító rendezett körülmények között, egységes sátrakban kínálhatta a portékáit. A Háromszéki Népművészeti és Kézműves-egyesület felügyelete alatt a bukovinai, kalotaszegi, széki, székely kézművesek vására a városünnep egyik leglátogatottabb helyszíne volt.

 

A Székely Nemzeti Múzeum udvarán első alkalommal berendezett kultúrkert eközben igazi oázist jelentett azok számára, akik inkább kerülték a nagy tömeget, a füstöt és a zajt. (...)

 

Volt fotókiállítás, ökörsütés, lovasbemutató, kézműves- és gyerekprogramok, gasztronómiai ínyencségek, borkóstoló, kerekasztal-beszélgetések a romák helyzetéről, sörsátor és lacikonyha, bóvli és érték, művészet és szórakozás, napsütés és eső, fergeteges buli és nótaest, hogy a város minden polgára és minden vendége, a lelkesek és a fanyalgók is találjanak kedvükre valót.

 

Krónika, 2011. május 9.

Kézművesek seregszemléje

Sepsiszentgyörgy jó néhány utcájának lakóit lehetne felöl­töztetni, lakását díszíteni annak a másfél száz jegyzett kézművesnek a portékájával, aki sátrat húzott a Székely Nemzeti Mú­zeum előtti útszakaszon.

Egy­sé­gesen fehér sátrakban kínálják a népi viseletet, cserepet, faragott darabokat, használati és díszítőtárgyakat, gyöngyfűzött- és tűzzománc ékszereket, a bőrdíszművesség remekeit, stilizált népi-polgári ruhákat, mézkollekciókat, természetes alapanyagokból készült házi ínyencségeket – sorolni sem lehet, mi minden kapott helyet a Kós Károly utcában berendezett kézművessoron. Rendezett, tágas, kulturált és főként ellenőrzött minőségű termékek vására, amit a Három­széki Népművészeti és Kézmű­ves Egyesület felügyel, és hogy az alkotók érezzék, munkájuk révén közösségbe tartoznak, ma este baráti beszélgetésre, koc­cintásra hívja meg őket a szer­vezet. Tegnap a százhatvan bejelentkező kézműves majd min­denike megérkezett, Buko­viná­tól Kalo­ta­szegig, Háromszék­től Székig képviselve a népművészek és kézművesek táborát.

 

Háromszék, 2011. május 7.

 

A Szent György- napok értékekben és színekben egyik leggazdagabb rendezvénye a kézműves vásár, melyet Erdély szinten is az egyik legjelentősebbnek tartanak.


Ebben az évben 145 mesterember hozza el kézzel készített termékeit, és kínálja eladásra a Székely Nemzeti Múzeum előtti útszakaszon felállított sátrakban. Veress Ferenc szervező, a Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egyesület elnöke elmondta: a hazai mesteremberek mellett Magyarországról is jönnek kiállítók fajátékokkal, bábokkal, kitűzőkkel, tűzzománccal, kerámiatárgyakkal.


Nem hiányoznak a fafaragók, a bútorfestők, a bőrdíszművesek és a mézeskalácsosok sem. Megcsodálhatjuk a horgolt, hímzett és nemez terítőket, a makramé kézimunkákat, fonott kosarakat, és fejünkbe biggyeszthetjük a különböző mintájú és méretű szalmakalapokat.


Veress szerint több, mint 20 szakma képviselteti magát a rendezvényen, mely inkább kiállítás mint vásár jellegű.

Sepsi Rádió, 2011. május 6.

 

Lehet jelentkezni a kézműves vásárra


Március 16-a és április 16-a között lehet jelentkezni a Szent György-napi kézműves vásárra – jelentették be a szervezők. Idén első alkalommal két párhuzamosan zajló kézműves vásárt szerveznek, az egyik a hagyományos, ami ebben az évben a Kós Károly utcában kap helyet, a másik a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett vásár, amely tulajdonképpen a nagysikerű karácsonyi vásár résztvevőivel zajlik, ezúttal a múzeumkertben – tudtuk meg Grubisics Levente főszervezőtől.

 

A hagyományos kézműves vásárt Veress Ferenc, a Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egyesület elnöke hatodik alkalommal szervezi, mint mondta, évről-évre népszerűbb az árusok körében, túljelentkezés van, éppen ezért igyekeznek a viszonteladókat kiszűrni, hogy valóban azok vegyenek részt, akik a termékeket elkészítik. Jelentkezni fényképes termékleírással az office@popartcov.ro e-mail címen lehet.

 

Székely Hírmondó, 2011. március 11.

 

Kultúrkert és CC Catch a Szent György-napokon

 

Miklósa Erika és a Smokie mellett CC Catch lesz a Szent György-napokon fellépő harmadik "világsztár" — közölték tegnap a rendezvény szervezői, Grubisics Levente és Dancs Zsolt, akik a kulturális hét néhány eseményét, a kultúrkertről szóló elképzeléseiket ismertették, és Veress Ferenccel, a Háromszéki Népművészeti és Kézműves Egye­sület elnökével a kézművesvásárról is szóltak.

 

Idén gyakorlatilag két kézművesvásárt szerveznek, ezúttal a Kós Károly utcában állíthatják fel sátraikat a résztvevők — mintegy százötven mesterre számítanak —, de a Székely Nemzeti Múzeum karácsonyi kézművesvásárának sikerén felbuzdulva a múzeumkertben is helyet biztosítanak körülbelül negyven árusnak. Veress Ferenc reményét fejezte ki, hogy ez lesz a végső és legjobb helyszíne a kézművesvásárnak, majd hangsúlyozta: arra törekednek, hogy kiszűrjék a viszonteladókat, és csak a saját termékeikkel jelentkezőket fogadják. A múzeum udvarán egyébként idén először hagyományteremtő szándékkal kultúrkertet szerveznek a Szent György-napok hétvégéjén: a kézművesvásár mellett borfalu, illetve dzsessz-, népzenekoncertek, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Május 9-én, vasárnap, az Európa-napon a Duna tévé a helyszínről sugároz élő adást.
A kulturális hét programjai közül a szervezők az újdonságok közül egyebek mellett a nyitó hangversenyt említették, melyen Liszt Ferenc-műveket adnak elő, Sepsiszentgyörgyre látogat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, amely a Pinocchio mesemusicalt mutatja be, fellép a Bóbita együttes. Az A és a B színpadon már csütörtökön lesz egy-egy koncert, fellép az LGT Emlékzenekar, valamint Pink Floyd-emlékkoncertre is sor kerül. A Szent György-napokon fellép még többek között Takács Tamás, Keresztes Ildikó, a Compact Disco, a Kiss Forever Band, Ganxsta Zolee és a Kartell.

 

Háromszék, 2011. március 11.